Presentació de Wikiloc
Dijous passat, 30 de setembre, vam tenir l’honor de parlar anb en Jordi Ramot, creador de Wikiloc, rutes del món.
En aquesta ocasió, com que érem una colla de frikis, va enfocar la seva presentació en aspectes més tècnics, sobre com està muntada l’aplicació, i sobre el procés d’evolució d’un projecte d’aquestes característiques.
Aquí teniu la presentació d’en Jordi:
I algunes notes sobre la presentació:
En Jordi Ramot és informàtic. Comença a un ajuntament, on descobreix què és això del SIG, i després entra a treballar a Nexus Geografics.
Wikiloc va començar com una eina trilingüe, en català, castellà i anglès. Ara mateix és traduït a 18 idiomes, per voluntaris. La primera traducció de la comunitat va ser a l’Euskera.
El 2008 es signa un acord amb Google, i els continguts són exportats a Google Earth setmanalment. Una bona plataforma de difusió (s’estima que hi ha 450 milions d’instàncies de Google Earth instal·lades), i una bona eina de visualització (el 3D ajuda molt a ‘veure’ les rutes abans de sortir de casa). Com acustuma a passar, la part més feixuga de l’acord no van ser els aspectes tècnics, sinó els legals…
- “Per què no hi ha rutes a Canadà?” Perquè es redirigia cap al subdomini “ca”, i sortia la pàgina en català! La localització s’ha de vigilar, pots despistar països sencers.
- L’etern malson del desenvolupador web: com pot ser que la gent encara faci servir IE6!?
- Amenaces legals – casos en que t’intenten fer responsable dels continguts que la gent hi posa.
- Control d’abusos – algun cas de pujada massiva d’informació sense interès.
- Escalabilitat – efecte shashdot. Publiquen a algun mitjà de comunicació, i pugen les visites sobtadament.
Tecnologia emprada:
- Llenguatges: Java, Python, Shell scripts.
- Frameworks: Struts, Spring, Hibernate.
- Llibreries: ImageMagick, GPSBabel.
- Base de dades: PostgreSQL, PostGIS.
- Servidor aplicacions: Apache Tomcat.
- Servidor HTTP: NGINX (minimalista, rendiment òptim).
- Sistema Operatiu: Linux (CentOS).
- Hardware: Un únic servidor! (EUA, Alemanya).
I entre tantes rutes, com triar les bones? S’ha establert un indicador/rànquing de qualitat que es computa automàticament valorant un conjut de factors: Densitat dels punts a les rutes, quantitat de fotografies, reputació de l’usuari, etc. Les rutes amb puntuació més alta, apareixen abans a la llista de resultats.