Geoinquiets

A Catalunya sóm unes quantes ànimes inquietes amb dèria per la informació geogràfica i les noves tecnologies.

Resum AR meeting per Àlex Nobajas

DIA 1
En primer lloc fer un resum dels assistents; hi ha peixos grossos (com ara jo mateix, hehehe), entre ells hi ha representants de: Google, Microsoft, Telefonica, Opera, Layar, Wikitude, Qualcomm, ARToolworks, Metaio, OGC, Mitmanagement, Bloomberg, NVIDIA, ARWave i d’altres. També dir que sóc l’únic assistent català (també hi ha un madrileny, un basc i un andalús).

Resum general: és una reunió molt tècnica (recordeu que sóc geògraf de formació), però s’estan decidint certs aspectes molt interessants sobre com han de ser els navegadors d’AR. En la jornada d’avui dijous s’han tractat bàsicament com integrar els estàndards ja existents a la AR. Ha estat interessant per als de Layar, Wikitude, Opera o Junaio, ja que s’ha centrat molt en els desenvolupadors de visors AR, no en els usuaris o desenvoupadors de continguts.

Resum temàtic:
Hi ha hagut una discussió sobre si l’AR ha de funcionar amb Markup Languages (XML, KML, ARML, KARLM,…) o amb Javascript (JSON). Al final s’ha arribat a la conclusió que tant fa quin sistema es faci servir mentre la ontologia i la semàntica sí estigui estandaritzada.

S’ha parlat molt de cercar un estàndar per a les representacions 3D. S’ha dit que COLLADA és massa ‘verbose’ i que és millor fer servir OBJ. També s’ha parlat molt de les capacitats 3D del HTML 5, del X3D, del X3DOM i del webGL.

Exclusives:
Wikitude treurà la versió 2.0 del seu ARML durant el Q2 d’aquest any.
Opera està treballant en un navegador web que integrarà funcions AR.
HTML 5 permetrà integrar 3D en el navegador sense plug-ins i amb una sintaxi senzilla i ràpida.

El representant de l’OGC ha donat una llista d’estàndards geogràfics relacionats amb l’AR:
KML
GML
WMS, WFS
GeoSMS
GeoRSS
GeoJSON
GeoSPARQL
OpenLS
CityGML

I aquí teniu una llista de webs que han anat sortint:
x3dom.org
instantreality.org
wacapps.net
bitmanagement.com
chromeexperiments.org

Per acabar dir que les sessions es poden seguir en viu aquí:
http://www.ustream.tv/channel/iswar-bcn

DIA 2
El segon dia de l’ARSM ha estat encara més tècnic que el primer, ja que s’han discutit a fons els estàndards existents que cal adoptar dins el món de l’AR. A més s’han fet una sèrie de simulacions teòriques de caire molt enginyeril que han ocupat una part important del dia sense acabar d’aportar res a les jornades.

Pel que fa a les ponències han estat poc Geo:

– Han presentat un projecte anomenat smart reality que consisteix en fusionar AR i dades del web. Actualment treballen en una aplicació que reconeix posters d’anuncis de música pel carrer i hi enllaça informació com ara on comprar les entrades, vídeos, la pàgina web del grup,…
En aquest cas enlloc de POIs els anomenen TOIs (Things of Interest) perquè la ubicació és indiferent.
http://linkeddata.org/
http://www.linkedopenservices.org/

– També s’ha presentat l’aplicació ARWave (http://arwave.org/), un projecte per a crear una aplicació d’AR en codi obert basat en el codi del Google Wave. Es veu que a causa del fracàs que van patir amb l’invent, el van donar tot en codi obertíssim i aquest projecte l’ha aprofitat.

– Es va a tornar a parlar del 3D. Sembla que COLLADA és el format més emprat per traballar però no per distribuir els resultats (com passa entre .psd i .jpg)

– Hi ha una tendència a perdre el component geo de l’AR i passar al reconeixement d’imatges en temps real tant per a ubicar-se com per a obtenir la informació. És a dir, si apunto la càmera cap a casa meva, el software la reconeix, sap on sóc i me’n dóna la informació.

– Hi ha hagut una sèrie de presentacions sobre com combinar codis QR i AR. Sembla que a Corea del Sud té força seguidors, però la opinió generalitzada de la sala ha estat freda per no dir hostil a aquesta tècnica.

– Ha sortit el tema de la AR+, que combina reconeixement d’imatges i la part geo, però sembla que el hardware (i jo diria que el software) encara no està preparat.

– He conegut als creadors de l’ARviewer, que aquesta setmana va sortir enllaçat a la llista de geoinquiets. Resulta que són quatre nois d’un grup de recerca d’informàtica de la Universidad Rey Juan Carlos.

I ja està.

Impressions personals:
– La penetració de l’AR en la societat és marginal
– És un tema molt enfocat als homes (en totes les reunions només hi havia una noia), amb la qual cosa es perd la meitat de la població
– Hi ha una manca de continguts encara important
– Els dispositius existents impedeixen el seu ús ampli (la bateria s’esgota en poc temps i són poc precisos)
– Els navegadors d’AR tenen problemes conceptuals importants, sobretot Layar, el més popular. No pot ser que t’hagin de donar permís per a publicar una capa, hauria de ser gestionat pels mateixos usuaris.
– Encara és un tema massa “geeky”, caldrà que passin uns anys per a que es popularitzi.
– No tinc molt clar qui fa diners o quants, em sembla que ara tots els presents a la sala viuen de fons de capital risc que esperen obtenir un retorn algun dia (fins i tot hi havia inversors entre el públic buscant noves tecnologies on invertir).
– Hi ha un enfocament massa d’enginyer, caldria que d’altres disciplines s’hi impliquessin més.
– Tot i el que acabo de dir, té molt de futur!

Written by rafroset

21 febrer 2011 a 08:14

Arxivat a resum

A %d bloguers els agrada això: