Geoinquiets

A Catalunya sóm unes quantes ànimes inquietes amb dèria per la informació geogràfica i les noves tecnologies.

Londres crema (cànon anglès a quatre veus)[1]

(Descàrrec: aquest no pretén ser un estudi rigorós, sinó només la constatació que, amb les eines disponibles i les dades a l’abast, actualment és possible respondre algunes preguntes. La ignorància és molt atrevida).

Arran de l’aparició a la xarxa d’una aplicació anomenada Isochronous Application v0.8 [2], que permet fer càlculs d’isocrones [3] sobre Google Maps, uns quants Geoinquiets vam fabular amb la possibilitat de generar mapes de qualitat de diversos serveis públics, amb l’afany de poder entendre millor les reivindicacions dels usuaris i treballadors però també per comprendre l’abast de les retallades aplicades per les administracions.
De moment aquesta feina, més ambiciosa, encara està per fer, malgrat que fóra molt interessant disposar d’aquesta mena de visualitzacions ara que encara el debat és actual.

Amb la publicació al portal de dades obertes de la Generalitat [4]de diversos conjunts de dades públiques, entre els quals n’hi ha un d’equipaments, ens vam plantejar la possibilitat de dur a terme algun treball seriós d’anàlisi i visualització de dades espacials, l’anomenada geoinformació, aplicada sobretot a la Sanitat, però també a d’altres serveis com els de seguretat ciutadana o d’emergències.

Però malauradament els recursos són limitats, i per tant he hagut de començar per una demostració més humil però no menys important: l’anàlisi (pel broc gros) de l’abast territorial dels parcs de Bombers de Barcelona.
Actualment Barcelona disposa de 7 parcs de Bombers [5] a la ciutat:

  – Dotació Desplaçada del Parc de Bombers de Vall d’Hebron
  Carretera Vallvidrera a Barcelona, 43, Barcelona
  – Parc de Bombers de la Vall d’Hebrón
  Carrer Coll i Alentorn, 5, Barcelona
  – Parc de Bombers de Sant Andreu
  Avinguda Rio de Janeiro, 68, Barcelona
  – Parc de Bombers de Llevant
  Carrer Castella, 6, Barcelona
  – Parc de Bombers de l’Eixample
  Carrer Aragó, 2, Barcelona
  – Parc de Bombers de Montjuïc
  Passeig Josep Carner, 48, Barcelona
  – Parc de Bombers de la Zona Franca
  Carrer 60, 8, Barcelona

Enlloc he trobat quin és el temps mitjà de resposta per a les dotacions dels parcs de bombers de Barcelona, i tampoc he sabut trobar quin és el temps típic de propagació d’un incendi a ciutat. Però he considerat, a títol personal, que un incendi al propi pis d’entre 5 i 10 minuts ja podria ser prou greu, i per tant he generat dos mapes: el d’isocrones de 5 minuts i el d’isocrones de 10 minuts.

Mapa d’isocrones de 5 minuts

Mapa d’isocrones de 10 minuts

I en veure aquests resultats he generat també el mapa d’isocrones de 15 minuts.

Conclusions: hi ha prou eines i prou dades com per trobar la resposta a moltes preguntes. Però inevitablement, si les eines no són prou bones, o les dades no són prou acurades, o les preguntes no són prou precises o la metodolgia no és prou encertada, les respostes no seran del tot certes.

[1] Cançoner dels Escoltes de Catalunya: http://www.escoltesiguies.cat/lsu/files/llsu/CAMPAMENTS/CanconerEC.pdf?download, pàgina 23 (Consulta: 29 d’octubre de 2011)
[2]L’aplicació online per la càlcul d’isocrones: http://cartoo.dyndns.org/ (Consulta: 29 d’octubre de 2011)
[3] La línia isomètrica que representa el temps d’un desplaçament a partir d’un punt amb un medi de tranport determinat. Tret de http://www.hyparion.com/web/diccionari/dics/cartografia.htm#I (Consulta: 29 d’octubre de 2011)
[4] Dades obertes Gencat: http://dadesobertes.gencat.cat/ca/dades-obertes/dataset_000026.html (Consult: 29 d’octubre de 2011)
[5]Les dades sobre els parcs de bombers de Barcelona: http://www.bcn.es/bombers/ca/on.html (Consulta: 29 d’octubre de 2011)

Raf

Written by rafroset

29 Octubre 2011 a 16:29

Arxivat a Idees

2 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Precisamente estaba investigando el tema de los mapas isocronos pensando en los datasets de equipamientos de Barcelona y los recortes. Probé la herramienta que enlazas, pero el problema es que, además de tener que ir uno a uno, no supe cómo descargarme luego ese polígono en KML para poder visualizarlo luego en otras herramientas.

  Habéis probado con otras opciones?

  carlosalonsojimenez

  31 Octubre 2011 at 13:30

 2. el de 5 minutos es tremendo…. muy buena visualización!


Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: